Gimnazjum i Liceum Katolickie w Rzeszowie Strona Główna

Ogłoszenie 
Tworzenie stron Warszawa, Strony www Warszawa

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyjazd z przyjaciółmi Wujka
Autor Wiadomość
Maciek 
Cz?owiek bez twarzy
Świeżo upieczony absolwent

Wysłany: 2009-06-16, 16:22   

Bodajże 28 czerwca jest wyjazd w Gorce, jakoś tak na tydzień, z tego co mi mówiła dzisiaj Twoja wychowawczyni z licealnych lat, Szelku. Ponadto przy pensjonacie, w którym mieszkać będą Wujki, jest też drugi, gdzie są miejsca wolne... ;)

Arletha 
Bywalec

Wysłany: 2009-06-16, 17:55   

O co chodzi z tymi przyjaciółmi wujka? :mrgreen:

monika1607 
Rozgrzewam si?
czasami trudna nastolatka :P

Wysłany: 2009-06-16, 19:02   

jest takie stowarzyszenie (coś jak koła zainteresowań, tylko że to jest bardziej wspólnotowe), które chce bliżej poznać Jana Pawła II- jego osobę i nauczanie

może nie będę więcej pisać, bo niestety nie należę do Przyjaciół Wujka

Maciek 
Cz?owiek bez twarzy
Świeżo upieczony absolwent

Wysłany: 2009-06-16, 21:09   

Przyjaciele Wujka to luźna grupa, do której nie trzeba się zapisywać, otwarta na nowych członków. ;) "Wujki" jeżdżą w ciągu roku w góry, podążając szlakami udeptanymi przez Karola Wojtyłę. Bywa też, że wyjazd bierze za cel jakieś miejsce szczególnie związane z Janem Pawłem II, np. Kraków czy Wadowice. Skąd nazwa? Otóż Karol Wojtyła, kiedy jeździł ze swoimi studentami w góry, na spływy kajakowe, bywał tak właśnie nazywany - "Wujek". ;) Stąd - przyjaciele Wujka. Zresztą i Przyjaciele Wujka mają swojego duchowego opiekuna w czasie wyjazdów, ks. Dariusza, który odprawiał wiele razy Msze na górskich szlakach.

W pierwszej klasie gimnazjum byłem na wyjeździe do Krakowa, Wadowic i był to wspaniały wyjazd, podobnie wszystkie inne (ech, Babia Góra i zamarzające okulary :P ). U Wujków zawsze jest świetna atmosfera, polecam wszystkim bardzo te wyjazdy, później się je długo wspomina (choćby w zeszły wtorek :P ). Jak wyżej - nie ma żadnego wpisywania się do Wujków, wystarczy raz pojechać... a na jednym razie się nie skończy. ;)

Wujki spotykają się też raz w miesiącu na modlitwie, zwykle w okolicach 16. dnia miesiąca.
Kiedy już przyjdziecie do szkoły we wrześniu, to bądźcie uważni i czekajcie na wieści o pierwszym wyjeździe, bo jak się zagapicie, to zabraknie Wam miejsc... Coś o tym wiem. :)

Szelek 
New girl on the block

Wysłany: 2009-06-16, 21:34   

Wielkie dzięki za info Maćku ;)
No to absolwenci do boju! Kto kiedy może? I tym razem ma to lepiej wyjść niż rok temu... :roll: Jak nie będzie odzewu to ostrzegam że zacznę napastować indywidualnie 8-)

Thorontir 
Administrator
Marazm

Wysłany: 2009-06-19, 17:18   

Dobra, dobra :) Odzew się pojawia :) Ja chętnie bym się wybrał, ale jeszcze nie wiem jak tam z tą sesyją... Nie mniej jak plany będą w bardziej zaawansowanym stadium prosiłbym o informacje - tymczasem zachęcam wszystkich na te, jak i na przyszłe Wujki :)

"- U nas na Święta - powiedziałem - będzie Bunia, ciocia Donata i stryjek Eugeniusz.
- A u nas - powiedział Alcest - będzie biała kiełbasa i indyk."

Kate 
Wymiatacz

Wysłany: 2009-10-25, 11:32   

A moze by tak zrobic Wujki dla absolwentow?

Odpowiedz do tematu